Hur fungerar hjulbromsen?

Bromssystemet på en släpvagn består av tre delar:

  • Påsjkutsbroms
  • Bromsöverföring
  • Hjulbroms

Påskjutsbromsen sitter fast i bilen via kulhandsken. Kulhandsken sitter fast i ett rör som kan röra sig fram och tillbaka, så när bilen bromsar så trycks påskjutaren ihop. Påskjutare och hjulbroms sitter ihop via bromsöverföringen. Via wires och stänger överförs kraften från röret i påskjutaren till hjulbromsen.

Hjulbromsens två viktigaste delar är bromstrumman och bromsbackarna. Bromstrumman är fastskruvad i hjulet, och roterar runt navet. Med hjälp av hjullager är friktionen låg och hjulet rullar lätt. Bromsbackarna sitter fast monterade på bromsskölden, och när bromsmekanismen aktiveras så trycks bromsbackarna mot insidan av trumman. Då uppstår friktion mellan bromstrumma och bromsbackar, så att släpvagnens fart minskas.

Bromsmekanismen aktiveras när bromswiren drar i expandern, som i sin tur flyttar på bromsbackarna.

 

Vad händer när bilen bromsar?
Bilden visar vad som händer när bilen bromsar

Kan man byta själv?

Du som privatperson kan byta detta själv, om du känner att du är van att meka med bilar och släp. Vi har här på vår hemsida samlat värdefull information som du kan använda när du reparerar ditt släp. Dessutom har vi lagt ut instruktionsfilmer om hur saker och ting fungerar.

Vi på Valeryd brukar säga att om du känner dig osäker så råder vi dig att uppsöka en verkstad som kan hjälpa dig, eller om du känner någon som kan hjälpa dig.