Valeryds historia

1958

De två bröderna Bernt Larsson och Per-Owe Larsson hade en bilverkstad i Larv, utanför Vara, i Västergötland. De reparerade bilar och lastbilar, men gjorde även ombyggnation av lastbilar åt lantbrukare i trakten. Detta år fick de förfrågan att bygga en lätt släpvagn som kunde dras efter en bil, det var en företagare i närheten som behövde önskade det. Bröderna började bygga och snart rullade den första obromsade lätta släpvagnen från verkstaden i den lilla verkstaden i Larv.

1960-talet

Behovet av lätta släpvagnar visade sig vara stor så att företaget där växer ut från den lilla verkstaden och flyttade till en större anläggning. Namnet Valerydssläpet valdes, efter namnet på platsen i  platsen Valeberg nära Ryd. De följande åren ökar också verksamheten och man går från beställnings produktion till massproduktion, och utbudet av släpvagnar utökas till att omfatta transport av hästar och bilar etc.

1970-talet och 1980-talet

Under 1970- och 1980-talet växer verksamheten ytterligare, och försäljningen sprider sig över hela Sverige. År 1991 har det tillverkats totalt 10 000 släpvagnar under Valeryds märke, många rullar fortfarande på vägarna i Sverige.

Magnus Larsson, dagens ägare till Valeryd och son till Per-Ove Larsson, började sin bana vid produktionen. Det handlade om svetsning, montering och målning.

1990-talet

Magnus Larsson har nu förvärvat verksamheten efter sin farbror, och drev tillverkingen av släpvagnar till 1994 då det såldes. Magnus såg möjligheterna till att utveckla ett koncept till den allt större eftermarknaden, och startade upp komponenttillverkning samt startade utvecklingen av Valeryds sök (Easy Search).

2001

Efterfrågan på reservdelar var stor och efter ett par år kom idén med butiksställ. Tanken var att kunna erbjuda ett komplett system med reservdelar för släp och husvagnar till återförsäljare, som genom detta upplägg slapp hålla reda på lagerhållning och inköp ifrån olika leverantörer. Konceptet med butiksupplägg visas för första gången på Automässan i Jönköping 2001.

2004

Valeryd vidareutvecklar sin egen programvara, “Valeryd Easy Search”, för att återförsäljarna lättare och snabbare skulle kunna hitta rätt reservdelar. Men 2004 flyttade detta ut på Valeryds hemsida där både återförsäljare och slutkonsumenter nu kunde söka reservdelar. Dessutom kunde man söka närmsta butik.

2007

Antal kunder i Sverige växer, och de följande åren får Valeryd även kunder från de övriga nordiska länderna, främst Norge. Nya produktgrupper lanceras också, främst gasfjäder. Tack vare sökmotorn för gasfjäder på Valeryds hemsida så är det enkelt att hitta sin gasfjäder till släpvagnar och hästtransporter, men också till bilar, båtar,  luckor, maskinhuvar och jordbruksmaskiner mm.

2012

Valeryd växer ytterligare och slår sig in på nya marknader; försäljning ökar till Tyskland, Balkan och Frankrike . Valeryd säljer också till OEM-kunder.

2017

Valeryd rustar för framtiden. Detta görs med en ny och modern hemsida, och ett ny logistikcenter, som byggs i Vårgårda.