Information om gasfjäder

Många användningsområden

Gasfjädrar finns i många olika sammanhang – bilar, båtar, släp, stolar, luckor, maskinkåpor, jordbruksmaskiner etc. När något behöver lyftas eller öppnas är gasfjädern ofta det bästa och mest praktiska hjälpmedlet att tillgå. De potentiella applikationerna för en gasfjäder är många och det är dina innovationer och idéer som tillsammans med en gasfjäder kan skapa funktionella produkter.

Gasfjädrar och ändstycken

Hur fungerar en gasfjäder?

En gasfjäder består av kolvhus, kolvstång, kolv samt tätningar. Den är fylld med kvävgas till ett mycket högt tryck (upp till 230 bar) för att skapa en motkraft. Kvävgas är en inert gas som inte brinner, exploderar eller är giftig. Förutom kvävgasen finns det även en liten mängd olja i gasfjädern. Oljan ger en optimal smörjning samtidigt som den ger gasfjädern en hydraulisk dämpning i slutet på rörelsen.

Cylinder

Kolvstång

 

Underhåll av gasfjäder

Gasfjädrar är underhållsfria. Smörj aldrig kolvstången med fett eller olja. Kolvstången får heller ej övermålas och bör skyddas mot slag och annat yttre våld. Cylindern får ej deformeras då sådan skada riskerar att förstöra tätningssystemet. Gasfjädrar bör heller ej utsättas för sidokrafter. Är fallet sådant att det är ofrånkomligt med små sidokrafter finns speciella fästen för att reducera dessa.

Ytterligare information

Valeryds gasfjädrar fungerar i omgivande temperaturer från -35°C till +90°C. Gasfjädrar får inte överhettas och inte läggas i öppen eld.

Gasfjädrar består till största delen av metall och kan därför återvinnas, dock måste de först göras trycklösa

  • Montera i möjligaste mån alltid gasfjädern med kolvstången nedåt så att oljan kan underhålla och smörja tätningen för bästa livslängd
  • Byt alltid båda gasfjädrarna samtidigt även om en fungerar för att undvika snedbelastning och att du får byta mer än nödvändigt
  • Undvik yttre påverkan på din gasfjäder repor och dylikt som försämrar och minskar livslängden på din gasfjäder