vinterdäck till släpvagn

Välj rätt vinterdäck till släpvagnen

För att säkerställa en trygg och säker färd med släpvagn under de kallare månaderna är det viktigt att vara medveten om kraven på vinterdäck. Mellan den 1 december och 31 mars, när vinterväglag råder, är det ett måste att utrusta släpvagnen med vinterdäck om den kopplas till en personbil, lätt lastbil, eller buss med en totalvikt upp till 3,5 ton. Valet mellan dubbdäck eller friktionsdäck på din släpvagn avgörs av vad du har på ditt dragfordon. Kör du med dubbdäck på bilen, måste släpvagnen också ha dubbdäck. Om bilen däremot är utrustad med friktionsdäck, har du friheten att välja mellan både dubbdäck och friktionsdäck för din släpvagn. Att följa dessa riktlinjer hjälper till att hålla vägarna säkra för alla.

Dubbdäck – det säkra valet för din släpvagn

När du ska välja vinterdäck till din släpvagn är dubbdäck alltid ett tryggt och pålitligt alternativ. Med dubbdäck kan du köra med både dubbade och odubbade däck på dragbilen, vilket ger dig stor flexibilitet. Enligt reglerna måste släpvagnens däck ha minst lika bra eller bättre grepp än dragbilens däck, och dubbdäck uppfyller dessa krav med råge. Välj dubbdäck för att säkerställa en stabil och säker körning i vinterväglag.

Välj rätt vinterdäck

Se också till att däcken har rätt dimensioner och bärförmåga för att hantera den last du planerar att transportera. Slutligen, kom ihåg att regelbundet kontrollera däckens skick och lufttryck för att upprätthålla optimal prestanda och säkerhet på vintervägarna.